Manastir Uspenje
sa crkvom Uspenja Presvete Bogorodice

Do manastira se dolazi kroz Ovčar banju. Putokazi su svuda vrlo jasni.
Manastir Uspenije koji se nalazi na Jovanjskom brdu, na levoj obali Zapadne Morave nekih 200 m. od manastira Jovanje, imao je na svom posedu kulu. Služila je za odbranu od neprijatelja, imala je nekoliko spratova i podrum. U prostorijama kule su pisane i prepisivane bogoslužbene knjige. Na vrhu je bilo zvono koje je ostalim manastirima davalo znak za bogosluženje, ali i druga obaveštenja, posebno u slučaju opasnosti. Kažu da su se zvona sa Jovanjske kule čula cak do Čačka koji je udaljen nekih 16 km.
Ne zna se kada je izgradjen stari manastir  ali na njegovim temeljima podignut je novi 1939 god prema želji Vladike Nikolaja koji je došavši zatekao samo ruševine. Ivan Meljnikov uradio je ikonostas koji su za vreme Drugog svetskog rata uništili Bugari. U blizini današnjeg manastira, na bregu što se uzdiže iznad manastira Jovanje, nalazi se lokalitet Kulina sa ostacima četvorougaone kule i jednim objektom pravougaone osnove prislonjenim uz stenu.
Smatra se da je to bila odbrambena kula koja je štitila manastire u klisuri od napadača. Današnja crkva je obnovljena kao i konaci. Crkva slavi Veliku Gospojinu.
Aktivan je i o njemu brinu monahinje.